login »
08 september 2014

Balans tussen zorg en straf bij Veiligheidshuizen

Voor deze publicatie (in opdracht van de VNG) is onderzoek gedaan naar de balans tussen zorg en straf in de Veiligheidshuizen. Hoe is dat nu vormgegeven en hoe kan de VNG de Veiligheidshuizen ondersteunen om dit zo goed mogelijk te organiseren?

Beschrijving

Het doel van het onderzoek was om na te gaan hoe de VNG de Veiligheidshuizen kan ondersteunen in het bereiken van een zo optimaal mogelijk balans van zorg en straf. Met als resultaat minder recidive, meer veiligheid en een blijvend resultaat. Op basis van interviews en aanvullend onderzoek schetst de auteur een beeld van verschillende aspecten van de ontwikkeling van Veiligheidshuizen (o.a. samenwerking met partners, invulling regierol, triage).

Conclusie

De doorontwikkeling Veiligheidshuizen is een groot succes, met name door lokale inzet en het delen van best practices. Onder de professionals is er brede consensus dat de samenwerking in het Veiligheidshuis bijdraagt aan de kwaliteit van de gepleegde interventies doordat er sprake is van meer afstemming en samenhang in de uitvoering.

De samenwerking tussen de zorg- en strafpartners gaat redelijk goed, maar toch zijn de Veiligheidshuizen er nog niet. Ze hebben te maken met veel gezamenlijke knelpunten en lopende ontwikkelingen die de samenwerking belemmeren, waardoor de gemeenten ondersteuningsbehoeften hebben.

In het onderzoeksrapport worden deze knelpunten en lopende ontwikkelingen toegelicht en worden er aanbevelingen gegeven. De meeste aanbevelingen zijn geschreven voor de VNG. Daarnaast zijn er in het onderzoek ook verbeterpunten voor gemeenten en de Veiligheidshuizen naar voren gekomen.

Auteur

Floor Geeven (afstudeeronderzoek Integrale Veiligheid Avans Hogeschool Breda)

Organisatie

Vereniging Nederlandse Gemeenten

Downloads