login »

KR8-Kollektief West-Brabant

Het KR8-Kollektief is een initiatief van 18 West-Brabantse gemeenten. Het is een jeugdbeschermingsoverleg waarin een Verzoek tot Onderzoek (VTO) naar een kinderbeschermingsmaatregel wordt besproken. Een voorbeeld van zo’n maatregel is bijvoorbeeld het inzetten van een Jeugdzorgwerker van de Jeugdbescherming.

Het VTO wordt ingediend door een medewerker van het CJG, Sociaal Wijkteam, Veilig Thuis of een gecertificeerde instelling voor Jeugdbescherming. Ouders zijn op de hoogte van dit Verzoek. Degene die het VTO heeft ingediend, stuurt ouders namelijk altijd een afschrift.

Waarom wordt er een Verzoek Tot Onderzoek ingediend?

Er zijn zorgen over de veiligheid en ontwikkeling van kinderen in een gezin. Ingezette vrijwillige hulpverlening helpt niet voldoende om de ontwikkelingsbedreiging bij kinderen te laten verminderen. Het is nodig dat de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek gaat doen naar het welzijn van de kinderen en de thuissituatie.

Wat wordt er besproken?

Voor de bespreking worden ouders en wanneer mogelijk de kinderen zelf, vanaf 12 jaar, uitgenodigd, samen met de medewerker die het Verzoek heeft ingediend. Daarnaast zijn aanwezig: een onafhankelijk voorzitter en secretaris namens de gemeente, een medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming en een medewerker van Jeugdbescherming Brabant.

Tijdens de bespreking wordt aangegeven welke zorgen er over de kinderen zijn, maar ook wat er goed gaat in het gezin. Aan het eind van de bespreking wordt besloten of de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek gaat doen in het gezin of dat er nog mogelijkheden zijn in het krijgen van vrijwillige (niet vrijblijvende) hulp.

Uitgebreidere informatie over het KR8-Kollektief is na te lezen in de folder Bespreking van het Verzoek Tot Onderzoek in het KR8-Kollektief West-Brabant (voor ouders) en het inlegvel Informatie voor de jongere (voor kinderen).

Praktische informatie

De besprekingen van het KR8-Kollektief vinden iedere donderdagmorgen plaats in Zorg- en Veiligheidshuis de Markiezaten (Peter Vineloolaan 4, Bergen op Zoom) voor de gemeenten uit West-Brabant West:

  • Bergen op Zoom
  • Etten-Leur
  • Halderberge
  • Moerdijk
  • Roosendaal
  • Rucphen
  • Steenbergen
  • Woensdrecht
  • Zundert

Indienen nieuw Verzoek Tot Onderzoek

Zorg- en Veiligheidshuis de Markiezaten
Telefoon: 0164 – 272 000

Verzoek Tot Onderzoek graag indienen voor maandag 13.00 uur.

Hoeveel is 37 - 5 ?

*=verplicht

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.