login »

KR8-Kollektief West-Brabant

Het KR8-Kollektief is een initiatief van 18 West-Brabantse gemeenten. Het is een jeugdbeschermingsoverleg waarin een Verzoek tot Onderzoek (VTO) naar een kinderbeschermingsmaatregel wordt besproken. Een voorbeeld van zo’n maatregel is het inzetten van een Jeugdzorgwerker van de Jeugdbescherming in gedwongen kader.

Het VTO wordt ingediend door een medewerker van het CJG, Sociaal Wijkteam, Veilig Thuis of een gecertificeerde instelling voor Jeugdbescherming. Ouders zijn op de hoogte van dit Verzoek. Degene die het VTO heeft ingediend, stuurt ouders namelijk altijd een afschrift.

Waarom wordt er een Verzoek Tot Onderzoek ingediend?

Er zijn zorgen over de veiligheid en ontwikkeling van kinderen in een gezin. Ingezette vrijwillige hulpverlening helpt niet voldoende om de ontwikkelingsbedreiging bij kinderen te laten verminderen. Het is nodig dat de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek gaat doen naar het welzijn van de kinderen en de thuissituatie.

Wat wordt er besproken?

Voor de bespreking worden ouders en wanneer mogelijk de kinderen zelf, vanaf 12 jaar, uitgenodigd, samen met de medewerker die het Verzoek heeft ingediend. Daarnaast zijn aanwezig: een onafhankelijk voorzitter en secretaris namens de gemeente, een medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming en een medewerker van Jeugdbescherming Brabant.

Tijdens de bespreking wordt aangegeven welke zorgen er over de kinderen zijn, maar ook wat er goed gaat in het gezin. Aan het eind van de bespreking wordt besloten of de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek gaat doen in het gezin of dat er nog mogelijkheden zijn in het krijgen van vrijwillige (niet vrijblijvende) hulp.

Uitgebreidere informatie over het KR8-Kollektief is na te lezen in de folder Bespreking van het Verzoek Tot Onderzoek in het KR8-Kollektief West-Brabant (voor ouders) en het inlegvel Informatie voor de jongere (voor kinderen).

Praktische informatie

De besprekingen van het KR8-Kollektief vinden iedere maandagmiddag plaats in Zorg- en Veiligheidshuis Baronie Breda (bespreeklocatie: Stadskantoor gemeente Breda, Claudius Prinsenlaan 10, Breda) voor de gemeenten uit West-Brabant Oost:

  • Alphen-Chaam
  • Altena
  • Baarle-Nassau
  • Breda
  • Drimmelen
  • Geertruidenberg
  • Oosterhout

Download de Routebeschrijving bespreeklocatie Breda

Indienen nieuw Verzoek Tot Onderzoek

Voor meer informatie en voor het indienen van een nieuw Verzoek Tot Onderzoek kunt u telefonisch of per mail contact opnemen met Zorg- en Veiligheidshuis Baronie Breda (zie contact).

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.