login »

Vastpakken en niet meer loslaten

22 oktober 2010

'Vastpakken en niet meer loslaten' is een onderzoek naar de werkwijze en effectiviteit van zes Limburgse Veiligheidshuizen. Uit het onderzoek blijkt dat de samenwerking loont. Er is volgens de onderzoekers in Limburg sprake van een betekenisvolle afname van de recidive onder zeer hardnekkige veelplegers.

Beschrijving

In dit eindrapport wordt de balans opgemaakt van de ontwikkeling van zes Limburgse
veiligheidshuizen in de afgelopen vier jaar. De ontwikkeling van de zes veiligheidshuizen werd via een langlopend evaluatietraject (eind 2006 tot medio 2010) gevolgd. Het evaluatietraject werd gefaseerd uitgevoerd en bestaat uit een planevaluatie, proces en productevaluatie.

Conclusies

De belangrijkste conclusie is dat het veiligheidshuis werkt zoals bedoeld. Het onderzoek laat zien dat het veiligheidshuis als vorm van samenwerking in de publieke dienstverlening een duidelijke meerwaarde heeft. Het ontwikkelingsverloop van het samenwerkingsverband met partnerorganisaties vertoont een gunstig verloop.

Ook blijkt dat er een verband is tussen de coƶrdinerende inspanningen van het veiligheidshuis en resultaten in termen van de vermindering van de problematiek van cliƫnten en minder recidive. Dat leidt niet alleen tot minder criminaliteit en overlast, maar ook tot aanzienlijke besparingen. Elke euro die je investeert in het Veiligheidsprogramma betaalt zich terug in een maatschappelijke kostenbesparing van ruim drie euro, aldus het onderzoek.

Auteur

Nelissen Onderzoek & Advies, Maastricht.

Download

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.