login »

Artikel 'Toepassing jeugdstrafrecht bij 18-t/m 20-jarigen beperkt'

7 juli 2014

Dit artikel in het e-magazine Secondant beschrijft de ontwikkelingen in de geregistreerde criminaliteit en in het strafrecht onder jongeren voor wie het adolescentenstrafrecht geldt. Het jeugdstrafrecht blijkt bij jongvolwassenen tussen 2002 en 2012 beperkt te zijn toegepast.

Beschrijving

Met ingang van 1 april 2014 is het adolescentenstrafrecht (ASR) in werking getreden. Dit strafrecht biedt de mogelijkheid voor een speciale aanpak van jeugdigen in de leeftijd van 16 t/m 22 jaar. Het ASR verruimt de mogelijkheden om rekening te houden met de ontwikkelingsfasen van de jongeren. Een belangrijk onderdeel van het adolescentenstrafrecht is dat de leeftijdsgrens voor het toepassen van het jeugdstrafrecht wordt verruimd.

Conclusies

Adolescenten zijn oververtegenwoordigd in de verdachten registratie. In 2012 zijn ruim 41.000 verdachten in de leeftijd van 16 t/m 22 jaar aangehouden. Dit is 70 procent van het aantal verdachten van 12 t/m 24 jaar, terwijl zij 54 procent van de 12- t/m 24-jarige populatie uitmaken. Het jeugdstrafrecht wordt bij jongvolwassenen tussen 2002 en 2012 beperkt toegepast. En relatief de meeste adolescente verdachten worden aangehouden voor een vermogensmisdrijf.

Auteurs

André van der Laan (WODC) en Heike Goudriaan (CBS)

Organisatie

Tijdschrift Secondant, CCV

Links

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.