login »
15 mei 2023

Meer Rotterdamse tieners met schot- of steekwonden

In de Rotterdamse regio is het aantal tieners dat met schot- of steekwonden is opgenomen in het ziekenhuis flink toegenomen. Dat meldt RTL Nieuws.

Tussen 2010 en 2020 werden 98 kinderen tot 19 jaar opgenomen. In 2021 en de eerste helft van 2022 samen waren dat er 23. Het jongste slachtoffer was 7 jaar oud.

Onderzoek

ErasmusMC in Rotterdam heeft onderzoek gedaan naar schot- of steekwonden bij de jongeren in de regio. De groei is zorgelijk volgens de onderzoekers, Beg├╝m Pekbay, heelkunde-promovenda: "Het type wapens verandert ook. Het zijn geen kleine mesjes, maar soms hele grote." Pekbay vermoedt dat drillrap, waarbij vetes worden aangewakkerd en uitvergroot via social media, een van de oorzaken is voor de groei.

Straatgeweld neemt toe

Het aantal jonge slachtoffers van straatgeweld wordt in andere steden niet bijgehouden. Het aantal jonge daders wel. Volgens het OM daalt landelijk het aantal jongeren dat in aanraking komt met justitie al jaren, maar neemt sinds 2019 het straatgeweld door minderjarigen toe.

In 2019 werden landelijk 1.633 minderjarigen verdacht van een ernstig geweldsdelict, in 2020 waren dat er 1.960. Het gaat om verdachten van zware mishandeling, diefstal met geweld, afpersing of ernstige bedreiging, soms in groepsverband. In 2021 registreerde het OM 1.920 nieuwe geweldszaken tegen minderjarige verdachten. "Steeds vaker heeft een verdachte een wapen, meestal een steekwapen, bij zich", aldus het OM.

Links

  • Kijk voor meer informatie op de website van RTL Nieuws