login »
12 januari 2023

Geboeid, nieuwe podcastserie over de aanpak van jeugdcriminaliteit

“De eerste keer dat ik werd opgepakt, was ik 16”, vertelt Igor in de nieuwe CCV-podcastserie Geboeid, over de aanpak van jeugdcriminaliteit. Een serie van 3 afleveringen over de rol van school, beleid en samenwerking. Daarover praten jongeren uit de doelgroep en professionals openhartig. Iedere aflevering bevat kennis, ervaring en praktische handvatten.

Aflevering 1 gaat over school. Want uit onderzoek van Petra van den Berg blijkt dat 1 op de 4 leerlingen persoonlijk iemand kent die in de criminele wereld zit. 1 op de 8 jongeren is wel eens benaderd om iets strafbaars te doen. Meestal is dat een bekende, iemand die ze kennen van school of het vriendennetwerk.

Signalen van ondermijning

Hiske Kromdijk van de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle ziet soms ook signalen van ondermijning bij leerlingen op haar scholengemeenschap. “Jongeren hebben nog geen gevoel voor oorzaak en gevolg. Ze overzien de gevolgen helemaal niet. Daar moet je ze voor beschermen.”

Ze vertelt hoe dat bij haar scholengemeenschap gebeurt. Frank Planten, zorgspecialist op een ROC, bevestigt dat en geeft handvatten voor de praktijk. Igor kreeg destijds niet de juiste hulp. “Ik moest dingen doen die ik helemaal niet wilde om mijn tanden te behouden, om te overleven.”

Houd onze socials en berichten in de gaten, want over 2 weken volgt aflevering 2: Jeugdcriminaliteit en beleid – de uitdaging. In de laatste week van januari kun je luisteren naar aflevering 3: Jeugdcriminaliteit en samenwerking – de uitdaging.

Over de podcast

De jongeren die in de podcast aan het woord komen, spreken uit ervaring. Samen bedachten zij de titel: Geboeid. Berry maakte de muziek ervoor. Deze podcastaflevering is gemaakt door Audiodroom. Je kunt de podcast-serie Geboeid luisteren via een van de volgende podcast-apps:

Luister naar het hele nummer dat Berry voor deze podcastserie heeft gemaakt.