login »
27 januari 2020

Meer meldingen van incidenten met verwarde personen

Het aantal meldingen bij de politie van incidenten met verwarde personen blijft stijgen. Ging het in 2012 nog om ruim 44.000 meldingen, vorig jaar was het bijna 100.000. Dit blijkt uit cijfers van de politie.

Goes telt de meeste incidenten per 1.000 inwoners en Zutphen is landelijk tweede. In Zutphen is een kleine groep die voor veel meldingen zorgt, laat de woordvoerder van de gemeente weten. Anniek Neeve: "In 2019 heeft de politie in de IJsselstreek 9 maanden een onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat er 19 personen zijn die 3 keer of vaker bij de politie in beeld komen.”

Regionaal Meldpunt Verward Gedrag

Het aantal incidenten met verwarde mensen is ook hoger in Zutphen, doordat er relatief veel zorginstellingen zijn. "De cliënten van deze zorginstellingen krijgen ambulante begeleiding in de wijk.” Inmiddels heeft de regio IJsselstreek hiervoor sinds december 2019 een Regionaal Meldpunt Verward Gedrag ingesteld, dat door bewoners gebeld kan worden.

Leonie Aarsen, adviseur Veiligheid en Zorg van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), denkt dat het aantal meldingen in Nederland toeneemt doordat mensen alerter zijn. "Het wordt beter geregistreerd. Voorheen bleef verward gedrag meer onder de oppervlakte.”

Wijk-GGD’er

Het CCV zet bij de aanpak van verwarde personen in op de wijk-GGD’er. "Die aanpak werkt goed”, stelt Aarsen. In Vught was de pilot, daar waren veel meldingen. Dit is volgens Aarsen ook een zorggemeente met veel instellingen, net als Zutphen. De wijk-GGD’er heeft in Vught gezorgd voor een enorme afname van meldingen. “Dit komt met name doordat zo’n wijk-GGD’er preventief kan werken. Vaak zijn er bepaalde personen die meerdere keren gemeld worden. De wijk-GGD’er heeft die personen in beeld, weet waar hij moet zijn en lost het ter plekke op.”

Een wijk-GGD’er is een verbindingsofficier tussen zorg en veiligheid in een gemeente. Wil jij ook een wijk-GGD’er aanstellen in jouw gemeente? Kom dan op 11 februari naar de informatiebijeenkomst in Utrecht en vraag vóór 24 maart, 14.00 uur subsidie aan. Je wordt ondersteund door het CCV.

Meer lezen

Bron: De Stentor - Zutphen landelijk tweede met incidenten rond verwarde personen: "Nederlanders zijn bang"

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.