login »
12 november 2019

Aanpak criminele families vraagt om lange adem

Een lange adem, een integrale aanpak, onconventionele maatregelen, lef. Dat zijn slechts een paar van de ingrediënten die werden genoemd voor de aanpak van criminele families tijdens de verdiepingsbijeenkomst 'Criminele families en criminele aanwas' op 7 november in Utrecht.

De bijeenkomst werd georganiseerd door het Aanjaagteam Ondermijning (ATO) in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). De wetenschap stond deze dag centraal en deelnemers kregen verschillende invalshoeken van de onderzoekers te horen.

Pleidooi voor gecoördineerd maatwerk

Toine Spapens en Hans Moors gaven een presentatie van hun nieuwe boek 'Criminele families in Nederland'. Zij deden onderzoek naar de achtergronden van criminele families en zochten de afgelopen 2 jaar naar goede interventies die onder meer de overdracht van criminaliteit van generatie op generatie een halt toe kunnen roepen. Zij pleiten voor een gerichte, dynamische aanpak in de vorm van gecoördineerd maatwerk. De onderzoekers gaven aan dat zij verwachten dat het boek begin 2020 beschikbaar is.

Project Straatwaarde

Sheila Adjiembaks van RIEC Midden-Nederland nam de deelnemers mee in de opstart van het project Straatwaarde. Een project dat zich richt op jongeren die al op jonge leeftijd afglijden naar een crimineel milieu. "Het belangrijkste is dat de keten van samenwerkingspartners goed op elkaar aansluit", stelt Adjiembaks. "Als een lid van het gezin wegvalt omdat hij opgepakt wordt, welke hulp staat er dan klaar voor de moeder en voor de jongere broertjes of zusjes, etcetera? Kan hen een alternatief pad voor ogen gehouden worden dan enkel een leven waarin de criminaliteit centraal staat."

Integrale werkwijze criminele families

Naast de presentaties ging het ATO met de deelnemers in gesprek over wat zij sinds 26 september jl. heeft opgehaald bij de deelnemers van de eerste bijeenkomst aanpak criminele families. Deelnemers konden direct van de gelegenheid gebruik maken om hun ondersteuningswensen kenbaar te maken, of een afspraak te maken met ATO om bij hen in de gemeente of regio langs te komen.

ATO heeft een interessant netwerk van professionals in gemeenten, onder wetenschappers of onder initiatiefnemers van regionale aanpakken en is in staat om dit netwerk te betrekken bij een maatgerichte aanpak voor de deelnemers. Dit kan in de vorm van een training of een masterclass, gegevensdeling, een inspiratiesessie om out of the box naar een probleem te kijken, of te leren van goede voorbeelden in het land.

Links

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.