login »
02 maart 2012

Tijdschrift SECONDANT over onaantastbaren en extra respectlozen

1 maart 2012

Het maartnummer van het CCV-tijdschrift SECONDANT staat stil bij de aanpak van 'onaantastbaren en extra respectlozen'. Zo gaat een artikel in op criminele, overlastgevende (jonge)mannen die onaantastbaar lijken voor justitie en politie. In een ander stuk komt de projectleider van de Amsterdamse Top600 aanpak aan het woord.

Onaantastbaren

Onder de titel 'Wie doet ze wat' schrijven Marnix Eysink Smeets, Eric Bervoets en Jan Nap over de, in hun ogen toenemende, problematiek omtrent de zogenaamde onaantastbaren. Dit zijn criminele, overlastgevende (jonge)mannen die omgeven zijn met een sfeer van angst en intimidatie.

Het gaat om figuren die niemand meer durft te corrigeren en waar ook de overheid geen vat op lijkt te krijgen. In het artikel gaan de auteurs in op vragen als: hoe wijdverbreid is dit probleem precies, wat werkt het in de hand, en bovenal: welke aanpak zou hiertegen wél kunnen werken?

Extra respectlozen

Amsterdam lanceerde vorig jaar de Top600 aanpak. Deze aanpak richt zich op criminelen die verantwoordelijk zijn voor meerdere ernstige misdrijven in de stad. Een groep die door de Amsterdamse burgemeester Van der Laan wordt omschreven als extra respectlozen.

Ruim dertig organisaties werken samen om de daders van de straat te halen en ze actief te sturen richting een leven zonder criminaliteit. Volgens programmamanager Ruud IJzelendoorn werpt de aanpak inmiddels zijn eerste vruchten af. Deze jongens voelen dat het net zich rondom hen sluit.

Download

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.