Nieuws
Jaarverslag Zorg- en Veiligheidshuis Midden-Brabant 2021
21-06-2022Het Zorg- en Veiligheidshuis Midden-Brabant heeft zijn jaarverslag gepubliceerd. In dit jaarverslag worden de hoofdlijnen en ontwikkelingen van het ZVH in 2021 beschreven. Daarnaast gaat er ook aandacht uit naar de ambities voor 2022.
Derde nieuwsbrief project ‘Aanpak Kwetsbare personen met verward gedrag’
20-06-2022Het project ‘Aanpak personen met verward gedrag en een hoog veiligheidsrisico’ voor de regio Zuid-Limburg heeft weer een nieuwsbrief uitgebracht. In deze derde, en tevens laatste, nieuwsbrief worden de ontwikkelingen binnen de twee pijlers van het project beschreven.
Jaarverslag 2021 ZVH Baronie Breda
15-06-2022Het Zorg- en Veiligheidshuis Baronie Breda heeft zijn jaarverslag gepresenteerd. Het jaarverslag beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen en resultaten in 2021.
Complexe problematiek vraagt om veel kennis over de doelgroep
08-06-2022Overlast, huiselijk geweld, criminaliteit. Als er sprake is van complexe problematiek met mensen die een opeenstapeling van persoonlijke problemen hebben, dan schakelen gemeenten vaak een procesregisseur van de Zorg- en Veiligheidshuizen in. Bij deze problematiek zijn altijd meerdere partijen betrokken, zoals politie, justitie en zorgprofessionals.
Succesvolle landelijke netwerkdag procesregisseurs
02-06-2022Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid verzorgde op 23 mei sinds lange tijd weer een fysieke netwerkmiddag voor procesregisseurs van de Zorg- en Veiligheidshuizen. Dit organiseerde ze samen met een groepje procesregisseurs. Iedereen was enthousiast om eindelijk weer fysiek bij elkaar te komen, zo bleek ook uit de opkomst. Maar liefst zo’n 100 procesregisseurs kwamen naar de netwerkdag.
Tweede tranche proeftuinen Toekomstscenario kind en gezin
02-06-2022Het programmateam Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming heeft, samen met verschillende partners, de leidraad voor de tweede tranche van de proeftuinen opgesteld. Het is tot uiterlijk 15 juli 2022 mogelijk om een aanvraag in te dienen.
Nationale Contraterrorisme Strategie 2022-2026 vastgesteld
24-05-2022De Nationale Contraterrorisme Strategie 2022-2026 (NCTS) is vastgesteld door de Ministerraad. In het document wordt de inzet beschreven van alle betrokken veiligheidspartners om terroristisch geweld tegen te gaan.
Vacature Beleidsmedewerkers Meerjarenagenda ZVH
19-05-2022Voor het programmateam Meerjarenagenda ZVH worden drie beleidsmedewerkers gezocht. Als beleidsmedewerker houdt je je bezig met een van drie pijlers uit de meerjarenagenda: personen met een hoog veiligheidsrisico, verbinding met de omgeving en huis op orde.
Secondant: Welke jongere gaat na detentie weer op het criminele pad?
16-05-2022De terugval van jeugdige gedetineerden in hun criminele gedrag is hoog, maar niet onder alle groepen even hoog, schrijven onderzoekers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) in Secondant.
ZVH Brabant Zuidoost publiceert jaarverslag 2021
16-05-2022Het Zorg- en Veiligheidshuis Brabant Zuidoost heeft zijn jaarverslag gepubliceerd. Het jaarverslag beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen en resultaten in 2020.
'Compassie voor criminele jongeren is een must om jeugdcriminaliteit aan te pakken'
13-05-2022Medeleven met criminele jongeren is nu hard nodig, stelt criminoloog Jan Dirk de Jong. Zeker in tijden van verharding. "Compassie betekent je in jongeren verdiepen, medeleven tonen en je in jezelf verdiepen. Zonder kom je nooit door hun barrières heen."
Jong en ontspoord in het drugsmilieu
10-05-2022Hoe stop je de aanzuigende werking van de zware drugscriminaliteit op jongeren? In het rapport ‘Jong ontspoord in het drugsmilieu’ van Stichting Maatschappij en Veiligheid zijn daar heldere aanbevelingen over te lezen. Het levert geen snelle oplossingen, maar geeft wel een overzicht van ervaringen en inzichten die tot nu toe zijn opgedaan.
Nieuwsbrief Zorg- en Veiligheidshuis Brabant Zuidoost
06-05-2022Het Zorg- en Veiligheidshuis Brabant Zuidoost heeft een nieuwsbrief uitgebracht. Met deze nieuwsbrief informeert het Zorg- en Veiligheidshuis zijn relaties over actuele ontwikkelingen.
ZVH Rotterdam-Rijnmond publiceert jaarverslag 2021
05-05-2022Het Zorg- en Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond (ZVHRR) heeft zijn jaarverslag 2021 gepubliceerd. In dit jaarverslag worden de hoofdlijnen en ontwikkelingen van het Zorg- en Veiligheidshuis in 2021 beschreven.
Aanpak criminele jeugdgroepen: lessen voor de toekomst
04-05-2022Criminele jeugdgroepen zijn een belangrijke kweekvijver voor de georganiseerde misdaad. Aanpakken van deze groepen werken het beste wanneer ze de betrokken partijen in hun kracht zetten. Dat is de belangrijkste les die het Verwey-Jonker instituut trekt na onderzoek naar de aanpak van de Van Wougroep en andere criminele jeugdgroepen.
Leergang ‘Organiseren privacy en gegevensdeling: Zo doe je dat!’: deelnemers gezocht!
26-04-2022Samenwerken op het snijvlak van zorg en veiligheid is geen makkelijke taak: er zijn per definitie verschillende professionals betrokken bij één casus. Die professionals werken vanuit verschillende organisaties en voeren taken uit vanuit verschillende wet- en regelgeving. Regelmatig geven professionals aan dat het uitvoeren van hun taak bemoeilijkt wordt door regelgeving omtrent privacy en gegevensdeling. Dit hoeft echter niet zo te zijn.
Gemeenten krijgen geld om jongeren uit criminaliteit te houden
26-04-2022Minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid gaat jaarlijks 82 miljoen euro investeren om te voorkomen dat jongeren worden geronseld voor de georganiseerde criminaliteit. Vijftien gemeenten zijn gevraagd plannen uit te werken voor wijken waar de risico's op 'een criminele carrière' het grootst zijn.
Dreigingsbeeld NCTV: terroristische aanslag voorstelbaar, geen concrete aanwijzingen
22-04-2022Er zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen voor een terroristische aanslag in Nederland maar een aanslag blijft voorstelbaar. Het dreigingsniveau in Nederland blijft dan ook vastgesteld op ‘aanzienlijk’ (niveau 3 van 5).
Onderzoek ‘(On)zichtbare beelden’ biedt meer zicht op jonge aanwas in de harddrugscriminaliteit
21-04-2022Het RIEC Midden-Nederland heeft in verschillende gemeenten onderzoek gedaan naar jonge aanwas in de (hard)drugshandel. Het onderzoek richtte zich op de uitingsvormen van harddrugscriminaliteit, kenmerken van (startende) jongeren die daarin een rol spelen en de manieren waarop zij daarbij betrokken raken.
ZVH Haaglanden publiceert jaarverslag 2021
21-04-2022Het Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden heeft zijn jaarverslag gepubliceerd. Het jaarverslag beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen en resultaten in 2021.
Leersessies: Samenwerken bij aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling
14-04-2022Het CCV, het NJi en Movisie verzorgen in mei en juni en aantal leersessies over samenwerken bij de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. De gratis sessies vinden online plaats.
Vacature beleidsmedewerker ZVH De Markiezaten
08-04-2022Het Zorg- en Veiligheidshuis De Markiezaten (ZVH) heeft een vacature voor een beleidsmedewerker. Kun jij logische verbindingen maken en krijg jij energie wanneer je ontwikkelingen kunt vertalen naar de praktijk/de werkvloer? Dan is ZVH De Markiezaten op zoek naar jou.
Multiprobleemverdachten verder in beeld
08-04-2022Het Openbaar Ministerie heeft in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een verkennend onderzoek gedaan naar multiproblematiek bij mensen die met het strafrecht in aanmerking komen. Hieruit blijkt dat bij veel verdachten sprake is van problematiek op meerdere leefgebieden.
ZVH De Markiezaten publiceert jaarverslag 2021
08-04-2022Het Zorg- en Veiligheidshuis De Markiezaten heeft zijn jaarverslag 2021 gepubliceerd. Het verslag beschrijft onder de inhoudelijke en organisatorische ontwikkelingen. Daarnaast zijn diverse interviews met betrokkenen in het jaarverslag verwerkt.
Nieuwsbrief Zorg + Veiligheid: maart-nummer verschenen
31-03-2022Er is weer een nummer van de nieuwsbrief Zorg + Veiligheid verstuurd. Deze nieuwsbrief houdt professionals op de hoogte van nieuws dat de domeinen zorg én veiligheid raakt.
Doorontwikkeling PGA Utrecht
28-03-2022De gemeente Utrecht is druk bezig met een doorontwikkeling van de lokale PGA. Eén van de onderwerpen is het op- en afschalen. Want wat zijn de criteria eigenlijk en wat gebeurt er met de rol van de procesregisseur bij opschaling?
Tussenrapportage pilots met aanpak MDA++
28-03-2022Het Verwey-Jonker Instituut doet onderzoek naar MDA++, een methode waarbij professionals rond de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling samenwerken. Deze tussenrapport geeft een aantal voorlopige resultaten.
‘Werk na detentie’ leidt tot meer werk, maar niet tot minder recidive
22-03-2022Onderzoek heeft uitgewezen dat ex-gedetineerden die deel hebben genomen aan het programma ‘Werk na detentie’ in de periode daarna meer hebben gewerkt dan personen die niet deelnamen. Wat betreft recidive zijn geen verschillen gevonden tussen deelnemers aan het programma en personen uit de controlegroep.
CBS onderzoekt profiel en sociale omgeving van ZVH-cliënten
16-03-2022Het CBS en ICTU hebben de achtergrondkenmerken en sociale omgeving van (potentiële) cliënten van het Zorg- en Veiligheidshuis Regio Utrecht onderzocht. Dit onderzoek geeft inzicht in de mogelijkheden voor datagedreven werken voor álle zorg- en veiligheidshuizen.
Wat is er bekend over jongeren die de georganiseerde criminaliteit in gaan?
08-03-2022Om te voorkomen dat jongeren in de georganiseerde criminaliteit terecht komen of hier verder in afglijden, is het belangrijk om te weten waarom bepaalde jongeren de georganiseerde criminaliteit in gaan. Het WODC liet onderzoeken wat hierover in de wetenschappelijke literatuur bekend is.
Wat werkt bij het voorkomen en tegengaan van polarisatie en radicalisering?
07-03-2022De laatste tien jaar zijn op het gebied van preventie radicalisering en polarisatie veel initiatieven ontplooid, zowel in beleid en praktijk als in onderzoek. Tegelijkertijd is er behoefte aan zicht op de effectiviteit van deze initiatieven. Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) deed een verkenning naar wat werkt bij het voorkomen en tegengaan van polarisatie en radicalisering.
Verbinding zorg-, veiligheids- en sociaal domein: subsidieoproepen
03-03-2022Organisaties die regionaal samenwerken op het gebied van zorg en veiligheid voor mensen met onbegrepen gedrag en (zeer) complexe problematiek komen in aanmerking voor een subsidie vanuit Actieprogramma Grip op Onbegrip. ZonMw heeft vanuit dit actieprogramma nieuwe subsidieoproepen opengesteld om de verbinding tussen verschillende domeinen te versterken of aan te gaan.
Nieuwsbrief Zorg + Veiligheid: februari-nummer verschenen
24-02-2022Er is weer een nummer van de nieuwsbrief Zorg + Veiligheid verstuurd. Deze nieuwsbrief houdt professionals op de hoogte van nieuws dat de domeinen zorg én veiligheid raakt.
Onderzoek naar 'fatale politie-incidenten'
23-02-2022Jaarlijks overlijden er circa tien mensen tijdens ‘fatale politie-incidenten’. Bijvoorbeeld tijdens een aanhouding, na een achtervolging of in een politiecel. Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Nationale Politie en de Rijksrecherche, blijkt dat bij een groot deel van de slachtoffers sprake is van multiproblematiek, eerdere politiecontacten en verward gedrag ten tijde van het incident.
VNG: Meer zicht nodig op mensenhandel
18-02-2022In 2022 moeten alle gemeenten een aanpak hebben voor het tegengaan van mensenhandel, moet er een landelijk dekkend netwerk zijn van zorgcoördinatie en moeten afspraken regionaal zijn ingebed. Gemeenten moeten daartoe wel de financiële middelen krijgen, vooral om meer zicht te kunnen krijgen op mensenhandel.
Escalatieladder om woonoverlast aan te pakken
14-02-2022De nieuwe escalatieladder van het CCV geeft gemeenten snel en praktisch overzicht van de stappen die ze kunnen zetten om, met de Wet aanpak woonoverlast, ernstige overlast te stoppen. De escalatieladder bestaat uit 6 treden. Met elke trede worden de handhavingsmaatregelen om de overlast te stoppen ingrijpender.
Impressie Ontwikkelplein ZVH Midden-Brabant
10-02-2022Het Zorg- en Veiligheidshuis Midden-Brabant verzorgde eind 2021 het Ontwikkelplein. Deze week is de video, die van deze inspirerende dag werd gemaakt, op de site van het ZVH Midden-Brabant gepubliceerd.
Video's Zorg- en Veiligheidshuis Bonaire
31-01-2022Het Zorg- en Veiligheidshuis (ZVH) Bonaire heeft een aantal video’s laten ontwikkelen over het ZVH. De set bestaat uit een animatie, een video over ervaringen uit de praktijk en een toelichting door de proces manager.
Weer meer incidenten met verwarde personen
21-01-2022De politie ziet dat de stijgende lijn van het aantal incidenten rond mensen met verward gedrag zich doorzette. Vorig jaar kreeg zij te maken met 130.177 voorvallen; 11 procent meer dan in 2020.
Aanpak van mensenhandel: de stand van zaken bij gemeenten
20-01-2022In de strijd tegen mensenhandel is een van de doelen voor dit jaar dat iedere gemeente beleid op dit thema ontwikkelt. Het aantal gemeenten dat actief is groeit, maar het zicht op daders en slachtoffers is nog steeds beperkt.
CCV begeleidt weer 21 gemeenten met invoering van een wijk-GGD’er
18-01-2022Het CCV begeleidt 21 gemeenten vanaf deze maand met de invoering van een wijk-GGD’er. De gemeenten reageerden afgelopen najaar op de subsidieoproep van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw).
Nieuwsbrief Zorg + Veiligheid: januari-nummer verschenen
13-01-2022Er is weer een nummer van de nieuwsbrief Zorg + Veiligheid verstuurd. Deze nieuwsbrief houdt professionals op de hoogte van nieuws dat de domeinen zorg én veiligheid raakt.
HUB privacy en gegevensdeling beschikbaar
13-01-2022De HUB privacy en gegevensdeling in het sociaal domein en het zorg- en veiligheidsdomein is gelanceerd. Deze HUB richt zich op beleidsmedewerkers, privacy-deskundigen en uitvoeringsprofessionals die handvatten zoeken om privacy en gegevensdeling zorgvuldig in te richten.
Podcast: hoe help je gezinnen met multiproblematiek?
13-01-2022Veel professionals, of ze nu procesregisseur, schuldhulpverlener of wijkagent zijn, kunnen er ’s nachts wakker van liggen: mensen of gezinnen waar multiproblematiek speelt. Waar bijvoorbeeld de straatangst van een moeder ervoor zorgt dat kinderen niet naar school worden gebracht. Hoe help je zo’n gezin? In de podcastserie Multiproblematiek vertellen professionals van gemeenten en politie wat nodig is om ze te helpen.
Meer inzicht samenwerking handhavers en hulpverleners bij aanpak woonoverlast
13-01-2022Er blijkt een overlap te bestaan tussen de taken en rollen die handhavers en hulpverleners voor zichzelf zien weggelegd bij de inzet van de Wet aanpak woonoverlast. Zo verbinden beide groepen professionals partijen die betrokken zijn bij de aanpak en zijn ze een aanspreekpunt voor andere partijen.
Slachtoffermonitor mensenhandel 2016-2020
21-12-2021Passende hulpverlening ontbreekt voor slachtoffers van mensenhandel. Van alle slachtoffers wordt 50% binnen 7 jaar opnieuw slachtoffer van een misdrijf. Dit concludeert de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in de Slachtoffermonitor mensenhandel 2016-2020.
Extra geld voor versterking dienstverlening aan kwetsbaren
14-12-2021Gemeenten ontvangen structureel € 150 miljoen extra om de dienstverlening aan mensen in kwetsbare posities te versterken. De middelen zijn onder andere bedoeld voor het versterken van de wijkteams, de aanpak van meervoudige problematiek en (hoog) risicovol verward gedrag.
Nieuwe versie 'Handvat Gegevensdeling in het zorg- en veiligheidsdomein'
13-12-2021Er is een nieuwe versie van het Handvat Gegevensdeling in het zorg- en veiligheidsdomein gepubliceerd. In de nieuwe versie zijn onder andere twee DPIA-adviesdocumenten opgenomen.
Herstel nog geen structureel onderdeel van detentie
13-12-2021De afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor herstelgericht werken in gevangenissen. Toch maken interventies die zich richten op herstel nog geen structureel onderdeel uit van het detentieprogramma, zo blijkt uit onderzoek van het WODC.
Akkoord op machtigingsbesluit politiegegevens
10-12-2021De politie mag persoonsgegevens verstrekken aan meldpunten niet-acute zorg. Minister Grapperhaus (JenV) is akkoord gegaan met een tijdelijk machtigingsbesluit dat dit regelt: het Wpg-machtigingsbesluit meldpunten niet-acute zorg. Het besluit is vandaag gepubliceerd in de Staatscourant.
Magazine 10 Jaar Top600: Met zorg aangepakt
01-12-2021Tien jaar geleden begon de gemeente Amsterdam met de Top600-aanpak. Deze persoonsgerichte regie is bedoeld voor mensen die meermaals veroordeeld zijn voor high impact crime, drugs- of geweldsdelicten.
Te groot voor de wijkagent, te klein voor de recherche
08-11-2021Bureau Beke heeft een artikel gepubliceerd over jonge doorgroeiers in de criminaliteit. Ondanks dat de jeugdcriminaliteit afneemt, is er een zeer kleine groep die uit beeld raakt in de wijk, gewelddadig is, doorgroeit richting van drugscriminaliteit en een negatief rolmodel is voor jongeren in de wijken.
Lancering e-learning ‘Gegevens uitwisselen in het Jeugddomein’
03-11-2021Professionals die met jeugd werken kunnen vanaf vandaag hun kennis op het gebied van Privacywetgeving en Beroepsgeheim vergroten. Speciaal hiervoor heeft de GGZ Ecademy de gratis e-learning ‘Gegevens uitwisselen in het Jeugddomein’ gelanceerd.
Nieuwsbrief Zorg + Veiligheid: oktober-nummer verschenen
01-11-2021Er is weer een nummer van de nieuwsbrief Zorg + Veiligheid verstuurd. Deze nieuwsbrief houdt professionals op de hoogte van nieuws dat de domeinen zorg én veiligheid raakt.
Multifocus aanpak Groningen effectief
28-10-2021Multifocus is een goede interventie om in te zetten bij een tijdelijk huisverbod of code rood zaken in gezinnen met complexe meervoudige problematiek. Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker instituut naar de Multifocus aanpak in Groningen.
Nieuwsbrief Landelijk Coördinatiepunt Beveiligde Bedden
26-10-2021Het Landelijk Coördinatiepunt Beveiligde Bedden heeft een nieuwsbrief uitgebracht. Het coördinatiepunt stuurt regelmatig nieuwsbrieven naar de verschillende partijen die met beveiligde zorg te maken hebben.
NCTV: rechts-terroristische dreiging van jongens tussen 12 en 20 jaar
26-10-2021In Nederland bestaat er momenteel niet alleen een dreiging vanuit jihadistische hoek, maar ook uit rechts-extremistische hoek. Vooral jonge, Nederlandse jongens tussen de 12 en 20 jaar oud kunnen een dreiging vormen voor de nationale veiligheid.
Nieuwsbrief Zorg- en Veiligheidshuis Brabant Zuidoost
21-10-2021Het Zorg- en Veiligheidshuis Brabant Zuidoost heeft een nieuwsbrief uitgebracht. Met deze nieuwsbrief informeert het Zorg- en Veiligheidshuis zijn relaties over actuele ontwikkelingen.
Aantal volwassen daders dat na straf weer de fout in gaat blijft gelijk
13-10-2021De recidive onder alle volwassen daders, maar ook onder ex-gedetineerden, ex-werkgestraften en ex-ondertoezichtgestelden is in de periode van 2008 tot en met 2017 stabiel gebleven. Dat blijkt uit onderzoek van het WODC.
Livestream Zuid-Limburgse Zorg- en Veiligheidshuizen
04-10-2021De Zuid-Limburgse Veiligheidshuizen zijn getransformeerd naar Zorg- en Veiligheidshuizen. Om de start van het nieuwe samenwerkingsverband te markeren, werd op vrijdag 1 oktober een livestream met interessante tafelgasten verzorgd.
Handreiking ‘(Gewelds)incidenten in behandelsituaties’ aangepast
04-10-2021De handreiking ‘(Gewelds)incidenten in behandelsituaties’ is aangepast, zodat deze ook toepasbaar is in beschermd wonen situaties. Het document is opgesteld door de Nederlandse ggz, de Nationale Politie en Valente.
Onderzoek naar huisuitzettingen kwetsbare gezinnen
01-10-2021De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman starten een onderzoek naar huisuitzettingen van kwetsbare gezinnen. Deze gezinnen moeten bijvoorbeeld hun huis verlaten door huiselijk geweld, huurachterstand of bij (verdenking van) criminele activiteiten.
Zuid-Limburgse Veiligheidshuizen transformeren naar Zorg- en Veiligheidshuizen
22-09-2021De Zuid-Limburgse Veiligheidshuizen transformeren volgende week naar Zorg- en Veiligheidshuizen. Ze gaan meer samenwerken, uniforme werkwijzen hanteren en creëren één centrale toegang voor alle partners.
Nieuwe versie Handreiking ‘Kansen bieden voor Re-integratie’
09-09-2021De handreiking ‘Kansen bieden voor re-integratie’ is geactualiseerd. De verandering van wet- en regelgeving is meegenomen en de visie per organisatie is aangescherpt.
Samenwerken en gegevens delen in wonen, zorg en veiligheid
09-09-2021Het 'Handelingskader aanpak personen verward gedrag' is sinds kort beschikbaar. Dit document maakt inzichtelijk wat binnen de huidige wetgeving mogelijk is wat betreft samenwerking en gegevensdeling tussen professionals in het woon-, zorg- en veiligheidsdomein.
Criminele carrières HIC-daders zijn lang en omvangrijk
25-08-2021Daders van high impact crimes (HIC), zoals overvallers, straatrovers en woninginbrekers, hebben langere en meer omvangrijke criminele carrières dan daders van andersoortige delicten. Dit blijkt uit onderzoek van het WODC.
Rechtbank Rotterdam voert nieuwe werkwijze huiselijk geweld zaken in
22-08-2021De rechtbank Rotterdam voert een nieuwe werkwijze in voor de behandeling van zaken die te maken hebben met huiselijk geweld. Dat is de uitkomst van de evaluatie van de pilot combizittingen huiselijk geweld. De pilot werd uitgevoerd in samenwerking met het Zorg- en Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond.
Copycatgedrag bij terroristische aanslagen komt voor en verdient aandacht
19-08-2021Het komt voor dat mensen een pleger van terroristische aanslagen bewust gaan nadoen. Zij kopiëren de gebruikte methode of raken in het algemeen geïnspireerd om een aanslag te plegen. Dit blijkt uit verkennend onderzoek van de Universiteit Utrecht in opdracht van het WODC.
Nieuw beeld over dwang in de zorg onder nieuwe wetten
03-08-2021Burgemeesters gaven vorig jaar 1.416 keer een inbewaringstelling af waarmee een patiënt in hun gemeente in een spoedsituatie verplicht werd opgenomen op basis van de nieuwe Wet zorg en dwang. Daarnaast gaven burgemeesters 9.421 keer toestemming voor verplichte zorg aan een patiënt omdat in een crisissituatie snel ingegrepen moest worden.
Inspecties onderzoeken samenwerking organisaties bij re-integratie tijdens en na detentie
29-07-2021Tijdens en na detentie werken veel partijen aan de re-integratie van gedetineerden. De Inspectie Justitie en Veiligheid, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Toezicht Sociaal Domein gaan onderzoeken hoe deze samenwerking verloopt en welke succesbepalende factoren en knelpunten zij ervaren.
Tweede nieuwsbrief project ‘Aanpak Kwetsbare personen met verward gedrag en een hoog veiligheidsrisico’
15-07-2021Het project ‘Aanpak personen met verward gedrag en een hoog veiligheidsrisico’ voor de regio Zuid-Limburg heeft weer een nieuwsbrief uitgebracht. In deze tweede nieuwsbrief worden de ontwikkelingen binnen de twee pijlers van het project beschreven.
Nieuwsbrief Zorg + Veiligheid: juli-nummer verschenen
09-07-2021Er is weer een nummer van de nieuwsbrief Zorg + Veiligheid verstuurd. Deze nieuwsbrief houdt professionals op de hoogte van nieuws dat de domeinen zorg én veiligheid raakt.
Kamerbrief over ondersteuning mensen met verward gedrag
07-07-2021Het ministerie van VWS wil de komende jaren blijven inzetten op de hulp en zorg voor mensen met verward gedrag of onbegrepen gedrag. Het ministerie trekt voor de komende vier jaar 50 miljoen euro uit voor een (vervolg) actieprogramma.
ZVH Drenthe publiceert jaarverslag 2020
06-07-2021Het Zorg- en Veiligheidshuis Drenthe (ZVHD) heeft zijn jaarverslag gepubliceerd. Het jaarverslag beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen en resultaten in 2020.
Webinar Re-integratie ex-gedetineerden in Oost Brabant
05-07-2021De Zorg- en Veiligheidshuizen Brabant Zuidoost en Brabant Noordoost verzorgden op 29 juni het webinar ‘Re-integratie ex-gedetineerden Oost-Brabant’. Het webinar werd in samenwerking met 3RO, DJI en VLOT georganiseerd.
Gemeenten enthousiast over toekomstscenario kind- en gezinsbescherming
01-07-2021Gemeenten zijn enthousiast over diverse onderdelen van het toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Dat blijkt uit de reactie van de VNG op de consultatie, waar gemeenten en regio's hun input voor hebben gedeeld.
Aandacht voor rol en taken Functionaris Gegevensbescherming
01-07-2021De rol van een functionaris gegevensbescherming (FG) is essentieel voor de bescherming van persoonsgegevens. Om zijn of haar rol beter uit de verf te laten komen, publiceerde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) uitgangspunten voor de positionering van de FG.
Nieuwsbrief Landelijk Coördinatiepunt Beveiligde Bedden
29-06-2021Het Landelijk Coördinatiepunt Beveiligde Bedden heeft een nieuwsbrief uitgebracht. Het coördinatiepunt stuurt regelmatig nieuwsbrieven naar de verschillende partijen die met beveiligde zorg te maken hebben.
Animatie Verbindingspunt Informatie en Advies (VIA) Zorg en Veiligheid Zuid-Limburg
28-06-2021Het Verbindingspunt Informatie en Advies (VIA) Zorg en Veiligheid Zuid-Limburg heeft een animatie laten ontwikkelen. Deze animatie geeft binnen 2 minuten een goed beeld van wat het VIA is en wat het VIA doet.
Handreiking do’s en don’ts Wet aanpak woonoverlast
24-06-2021Wat moet je doen en vooral nalaten bij de dossieropbouw, handhaving en naleving van een gedragsaanwijzing die opgelegd is vanuit de Wet aanpak woonoverlast? In een eerste overlastlab deelden experts uit 12 gemeenten en het Zorg- en Veiligheidshuis Twente hun ervaringen.
Re-integratie van ex-gedetineerden onderzocht
18-06-2021Bij het teruggeleiden van gedetineerden naar de maatschappij blijkt het nogal eens zoeken naar de juiste manieren. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het WODC is uitgevoerd.
ZVH Groningen publiceert jaarverslag 2020
14-06-2021Het Zorg- en Veiligheidshuis Groningen (ZVHG) heeft zijn jaarverslag 2020 gepubliceerd. In dit jaarverslag worden de hoofdlijnen en ontwikkelingen van het Zorg- en Veiligheidshuis in 2020 beschreven.
Radicalisering moeilijk te voorspellen
11-06-2021Het is niet mogelijk om aan de hand van een handzame lijst van factoren nauwkeurig te voorspellen wie wel en wie niet zal gaan radicaliseren. Dat blijkt uit een analyse van 707 wetenschappelijke, peer-reviewed artikelen door de Universiteit van Amsterdam in opdracht van het WODC.
Culturele interventies kunnen bijdragen aan voorkomen radicaliseren
10-06-2021De Erasmus Universiteit Rotterdam voerde een evaluatie uit naar negen culturele interventies die zijn gesteund door het Fonds ZOZ. Het ging om interventies met als doel de weerbaarheid van jongeren te vergroten, zodat zij minder gevoelig zijn voor extremistische en polariserende boodschappen.
Stijging recidive onder jeugdigen zet niet door
07-06-2021De eerder waargenomen stijging van de recidive onder jeugdige daders en jongeren die vrijkomen uit een justitiële jeugdinrichting (JJI) zet niet verder door. Dit blijkt uit onderzoek van het WODC.
Wijkteam-community Kindermishandeling en Huiselijk Geweld van start
02-06-2021De Wijkteam-community Kindermishandeling en Huiselijk Geweld is gisteren van start gegaan. Het doel van de community is om wijkteammedewerkers te ondersteunen bij het gebruik van de meldcode en het werken aan veiligheid in gezinnen.
Jeugdcriminaliteit daalt, maar niet alle vormen
31-05-2021De jeugdcriminaliteit onder minderjarigen en jongvolwassenen is in de periode 2015 tot 2021 vergeleken met de vijftien jaren daarvoor afgenomen. Dat blijkt uit de Monitor Jeugdcriminaliteit, een publicatie van het CBS in samenwerking met het WODC.
De Wet straffen en beschermen en de betekenis voor gemeenten
26-05-2021Wat houdt de Wet straffen en beschermen in en wat betekent deze wet voor gemeenten? Een informatiesheet van het Verbindend Landelijk OndersteuningsTeam (VLOT) geeft hierover uitleg.
Adolescentenstrafrecht veelbelovend maar resultaten zijn wisselend
26-05-2021Het adolescentenstrafrecht laat ondanks grote knelpunten ook positieve resultaten zien. Dat blijkt uit evaluatieonderzoek van het WODC.
Jaarplan 2021 en jaarverslag 2020 ZVH Baronie Breda
20-05-2021Het Zorg- en Veiligheidshuis Baronie Breda heeft zijn jaarverslag en jaarplan gepresenteerd. Het jaarverslag beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen en resultaten in 2020, het jaarplan geeft inzicht in de plannen voor 2021 en een doorkijk op de komende jaren.
Nieuwsbrief Governance Zorg en Veiligheid
17-05-2021De nieuwsbrief ‘Governance Zorg en Veiligheid’ beschrijft de ontwikkelingen binnen het gelijknamige traject in Zuid-Limburg. Naast de nieuwsbrief, zijn er ook stukken met achtergrondinformatie gepubliceerd.
ESF-gefinancierde re-integratieprogramma’s succesvol bij volwassen deelnemers
13-05-2021Volwassen deelnemers aan met door het Europees Sociaal Fonds (ESF) gefinancierde programma’s hebben na detentie vaker werk dan gedetineerden die niet hebben deelgenomen. Dat blijkt uit de evaluatie van het WODC.
Ouders meer aanspreken op voorkomen van strafbaar gedrag kinderen
10-05-2021De verantwoordelijkheid om jongeren op het rechte pad te houden ligt in de eerste plaats bij de ouders. Dat schrijft de minister Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer op basis van de verkenning ‘Jeugdcriminaliteit en opvoeding’,
Eerste nieuwsbrief project ‘Aanpak Kwetsbare personen met verward gedrag en een hoog veiligheidsrisico’
06-05-2021Het project ‘Aanpak personen met verward gedrag en een hoog veiligheidsrisico’ voor de regio Zuid-Limburg heeft een nieuwsbrief uitgebracht. In deze eerste nieuwsbrief worden de doelen van het project beschreven en komt een aantal betrokkenen aan het woord.
Cijfers Wvggz over 2020 bekend
03-05-2021De Wet verplichte ggz (Wvggz) is sinds 1 januari 2020 van kracht. Hoe zijn de ontwikkelingen in de nieuwe wet ten opzichte van zijn voorganger, de wet Bopz?
Compleet overzicht leeraanbod radicalisering en polarisatie
26-04-2021Het leeraanbod voor (jeugd)professionals op het gebied van de preventie van polarisatie en radicalisering is divers. De nieuwe gids ‘Aanbod van de kennispartners radicalisering (jeugd)professionals’ biedt een overzicht van het totaalaanbod aan leermiddelen.
Secondant: Een LVB-levensloopstudie in het strafrecht en de zorg
26-04-2021Het is de vraag of het strafrecht wel de beste manier is om te reageren op delicten van licht verstandelijk beperkte verdachten. Want de terugval is hoog onder deze groep verdachten en zij krijgen vaak te maken met meerdere problemen.
Regionale samenwerking zorg + veiligheid: gids & gereedschap
22-04-2021De afgelopen 2 jaar ondersteunden de VNG en het Verbindend Landelijk OndersteuningsTeam (VLOT) 3 regio’s die bezig zijn de regionale samenwerking zorg en veiligheid te versterken. Daar is nu een concrete regionale bestuurlijke en ambtelijke samenwerkingsstructuur opgezet.
Ingang Wet straffen en beschermen verplaatst naar 1 juli
15-04-2021De nieuwe Wet straffen en beschermen zou per 1 mei dit jaar van kracht worden. Voor gemeenten betekent dit vooral een ruimere grondslag voor het uitwisselen van gegevens bij het opstellen van het detentie- en re-integratieplan en in het geval iemand een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf pleegt na detentie.
NCTV publiceert 'Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland 54'
14-04-2021Er zijn op dit moment in Nederland personen die radicaliseren of sterk geradicaliseerd zijn en een dreiging (kunnen) vormen op de nationale veiligheid. Dat blijkt uit het 54ste Dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
ZVH De Markiezaten publiceert jaarverslag 2020
12-04-2021Het Zorg- en Veiligheidshuis De Markiezaten heeft zijn jaarverslag 2020 gepubliceerd. Het verslag beschrijft onder de inhoudelijke en organisatorische ontwikkelingen. Daarnaast zijn diverse interviews met betrokkenen in het jaarverslag verwerkt.
Criminaliteit binnen familienetwerken: Tilburgse aanpak lijkt te werken
08-04-2021De gemeente Tilburg pakt sinds een jaar criminele families aan op een andere manier. Een coach gaat nu bij 13 gezinnen op bezoek en probeert basale dingen als huisvesting, eten en inkomen op orde te maken. De eerste resultaten zijn positief.
Factsheets over hulp aan kwetsbare kinderen en jongeren
01-04-2021Om te voorkomen dat kwetsbare groepen met politie en justitie in aanraking komen, heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid een aantal factsheets opgesteld. Deze zijn bedoeld voor professionals in gemeenten die zich, vanuit veiligheid, onderwijs of sociaal domein, bezighouden met kwetsbare kinderen en jongeren.
Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming naar Tweede Kamer
31-03-2021Demissionair minister Dekker (JenV) en demissionair staatsecretaris Blokhuis (VWS) hebben gisteren het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit Toekomstscenario moet de jeugdbeschermingsketen vereenvoudigen.
Succesvolle nieuwe werkwijze re-integratie ex-gedetineerden
19-03-2021In Utrecht hebben de penitentiaire inrichting (PI) Nieuwegein, reclassering (3RO) en gemeente Utrecht de handen ineengeslagen om betere re-integratie voor (ex-)gedetineerden mogelijk te maken. De nieuwe manier van werken is een eenvoudige aanpassing van het bestaande werkproces maar heeft een groot resultaat.
Secondant: ‘Leer de structuren lezen van criminele families’
16-03-2021Bij de aanpak van criminele families moet je het frame breder te trekken dan het strafrecht, zegt Hans Moors in tijdschrift Secondant. Combineer veiligheid en zorg en investeer in lange, systeemgerichte aanpakken.
Politiechef Anja Schouten: ‘Burgemeester wees zuinig op de Zorg- en Veiligheidshuizen’
15-03-2021Politiechef Anja Schouten doet in de nieuwsbrief van het Bureau Regioburgemeesters een oproep om zuinig te zijn op de Zorg- en Veiligheidshuizen. Schouten vertelt in het interview onder andere over de aanpak en hulp aan mensen die verward gedrag.
Meerjarenagenda 2021-2024 ZVH vastgesteld
15-03-2021De focus van de Meerjarenagenda 2021-2024 ligt op de maatschappelijke opgave die de Zorg- en Veiligheidshuizensamen met partners willen oppakken. Zij willen (kwetsbare) inwoners helpen en zo bijdragen aan een positief maatschappelijk effect: betere kwaliteit van leven, inclusiviteit en minder overlast en veiligheidsproblemen.
Infobox Kwaliteitskader Werken aan veiligheid lokale (wijk-)team en gemeenten
22-02-2021Om de implementatie van het kwaliteitskader Werken aan Veiligheid voor lokale (wijk-)teams en gemeenten en de daarbij behorende zelfscan te ondersteunen, heeft het Programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT) een infobox samengesteld.
LVMV-reactie op contourennota ‘Zorg voor de toekomst’
16-02-2021De landelijke Vereniging van managers van Zorg- en Veiligheidshuizen in Nederland (LVMV) heeft een reactie gegeven op de contourennota ‘Zorg voor de toekomst’ van met ministerie van VWS. Het ministerie heeft deze discussienota opgesteld en aan partijen binnen en buiten de zorg een reactie op het document gevraagd.
Kennisplatform Ondermijning: delen en netwerken
15-02-2021Het Kennisplatform Ondermijning faciliteert het delen van kennis, ervaring en informatie over georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Daarmee wil het de effectiviteit van de ondermijningsaanpak vergroten. De aangeboden informatie verbreedt en verdiept de kennis over ondermijning.
Vakontwikkeling procesregisseurs Zorg- en Veiligheidshuizen
10-02-2021De dertig Zorg- en Veiligheidshuizen (ZVH) zijn in april 2020 gestart met de landelijke vakontwikkeling van de procesregisseurs. Het doel is een herkenbare werkwijze voor alle procesregisseurs in het hele land. Alle tips en trucs die deze vakontwikkeling heeft opgeleverd, zijn inmiddels gebundeld in twee factsheets.
Partners landelijke stuurgroep Zorg en Veiligheid presenteren Perspectief 2025
05-02-2021Veel Nederlanders kampen met een opeenstapeling van problemen met een zorg- én veiligheidscomponent. Betere samenwerking leidt tot minder overlast en veiligheidsproblemen. De partners van de landelijke stuurgroep Zorg en Veiligheid stelden een agenda op om hierin verdere stappen te zetten: Perspectief 2025.
Tijd voor een nieuw specialisme in de aanpak van jeugdcriminaliteit?
02-02-2021Nederland heeft niet te maken met steeds jongere daders. Jongeren plegen ook niet meer geweldsdelicten en meer groepsdelicten op school of in de buurt. Bovendien is er geen toename van jongeren die betrokken zijn bij (gewelddadige) vermogensdelicten en geweldsmisdrijven.
Identiteitsbewijs, huisvesting en dagbesteding op orde na detentie: minder recidive
26-01-2021Ex-gedetineerden die na detentie een identiteitsbewijs en huisvesting hebben, hebben vaker werk en plegen minder vaak opnieuw een delict. Dat blijkt uit de zesde meting van de Monitor nazorg ex-gedetineerden van het WODC.
Landelijk Maatwerkloket Multiproblematiek geopend
21-01-2021De Rijksoverheid stelt, na een geslaagde proefperiode, het Landelijk Maatwerkloket Multiproblematiek (LMM) open voor alle gemeenten en landelijke uitvoerders. Dit loket helpt zo volledig vastgelopen multiprobleemsituaties weer vlot te trekken.
Daders van mensenhandel: vaak jonger dan 23 jaar
21-01-2021De relatief jonge leeftijd van daders van binnenlandse seksuele uitbuiting baart de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen grote zorgen. Een derde van hen is jonger dan 23 jaar op het moment van plegen. Dat blijkt uit de Dadermonitor mensenhandel die vandaag is uitgebracht.
GHNT-podcast over lokale (wijk-)teams
20-01-2021Teamleider Jeugdhulp Sandra van Leeuwen en jeugd- en gezinswerker Harriët Janssens vertellen in deze GHNT-podcast over hun werk voor het lokale (wijk-)team van de samenwerkende Kempengemeenten: het Centrum Jeugd en Gezin plus (CJG+). De focus is gericht op langdurige veiligheid.
Interactie tussen beleid en extremistische groepen verkend
18-01-2021De interactie tussen de overheid en de groepen die zij aanduidt als extremistisch is uiterst grillig en weinig eenduidig en volgt ogenschijnlijk niet een eenduidig actie-reactiepatroon. Dat concluderen onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Veiligheidshuis Midden-Limburg presenteert jaarverslag 2020 (en ambities 2021)
15-01-2021Het Veiligheidshuis Midden-Limburg heeft zijn jaarverslag 2020 gepubliceerd. Het verslag beschrijft de succesfactoren, cijfers, aandachtsgebieden en financiën. Daarnaast gaat er ook aandacht uit naar de ambities voor 2021.
Secondant: Ook een geslaagde HIC-aanpak vergt onderhoud
13-01-2021Preventieve maatregelen die effectief zijn tegen High Impact Crimes, moeten blijvende aandacht en energie krijgen. Tijdschrift Secondant schrijft over een nieuwe handreiking voor een probleemgerichte aanpak, waarin kennis en ervaring zijn gebundeld.
Samenwerkingsafspraken Veilig Thuis en lokale (wijk)teams geanalyseerd
07-01-2021De samenwerking op de werkvloer tussen professionals van Veilig Thuis en de lokale (wijk-)teams is in een groot aantal gemeenten en regio’s verbeterd en constructief. Dat blijkt uit een analyse van de actuele samenwerkingsafspraken tussen Veilig Thuis-organisaties en lokale (wijk)teams.
Dalende trend in het aantal minderjarige verdachten in strafzaken
05-01-2021Het aantal minderjarige verdachten van een misdrijf dat voor de rechter komt, vermindert. Zo blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak. Waar er 5 jaar geleden nog ruim 6.800 jonge verdachten voor de rechter verschenen, behandelde de rechter vorig jaar circa 5.800 zaken met minderjarige verdachten.
De online wereld van jonge rechts-extremisten: “Het begint vaak als een grapje”
04-01-2021“Rechts-extremisten vormen een toenemende terreurdreiging voor onze samenleving”, waarschuwen deskundigen. Bovendien radicaliseren zij op een steeds jongere leeftijd en vindt het radicaliseringsproces grotendeels online plaats.
Toename aantal High Impact Crimes in 787 woonplaatsen
04-01-2021Het aantal High Impact Crimes (HIC) nam het afgelopen jaar in 787 woonplaatsen in Nederland toe. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.