login »
20 november 2014

Rendementsanalyse Veiligheidshuis Zuid-Holland Zuid

Het Veiligheidshuis Zuid-Holland Zuid heeft een rendementsanalyse uitgevoerd. De analyse moest het maatschappelijk rendement van het Veiligheidshuis inzichtelijk maken.

Onderzoeksvragen

De rendementsanalyse is uitgevoerd aan de hand van vier centrale onderzoeksvragen:

  1. Wat is het effect van het Veiligheidshuis in termen van recidive?
  2. Wat zijn de verschillen in zwaarte van de delicten die gepleegd werden voordat de cliƫnten bij het Veiligheidshuis kwamen en de delicten die zij daarna pleegden?
  3. In welke mate zijn er bij cliƫnten positieve veranderingen opgetreden op het gebied van woonsituatie en dagbesteding?
  4. In hoeverre bestaat er een samenhang tussen recidive enerzijds en de maatschappelijke kenmerken (woonsituatie en dagbesteding) anderzijds?

Conclusie

Een klein deel van alle delinquenten is verantwoordelijk voor een relatief groot deel van de gepleegde criminaliteit. De aanpak van het Veiligheidshuis Zuid-Holland Zuid richt zich op het doorbreken van de vicieuze cirkel waarin deze veelplegers zich bevinden.

Aan de hand van de analyse kan geconcludeerd worden dat het Veiligheidshuis zorgt voor vermindering van de recidive. De in het Veiligheidshuis besproken veelplegers plegen in het jaar na instroom minder delicten dan in het jaar voor instroom.

Dit in tegenstelling tot de meerplegers die niet in aanraking zijn gekomen met het Veiligheidshuis. Zij plegen juist meer delicten na instroom. Op de leefgebieden dagbesteding en huisvesting is na instroom een verbetering te zien. Na instroom zijn er minder veelplegers die geen dagbesteding hebben of die geen vaste woon of verblijfplaats hebben dan voor/ten tijde van instroom.

Downloads